راه و رسم مقاله نویسی اصولی و نکات مهم آن

راه و رسم مقاله نویسی اصولی و نکات مهم آن

شاید ندانیم باید و نبایدهای مقاله نویسی اصولی چیست! اما همه ما با کلمه “مقاله” و “مقاله نویسی” آشنایی داریم، در دوران مدرسه و دانشجویی همیشه تکالیفی به عنوان تحقیقات و نوشتن مقاله وجود دارد؛ به همین علت دیگر کمتر کسی وجود دارد که این کلمه به گوشش نا آشنا باشد.

“مقاله” یک اصطلاح ساده برای نوشتن است که نظر نویسنده را در مورد یک موضوع، اعم از دانشگاهی، سرمقاله، یا حتی طنز بیان می کند. هزاران رویکرد مختلف برای مقاله نویسی و میلیون ها موضوع مختلف برای انتخاب وجود دارد، اما آنچه ما دریافتیم این است که مقاله نویسی اصولی از چارچوب یکسانی پیروی می کند.

مقاله نویسی اصولی

ساختار اصلی مقاله به صورت: شروع، وسط و پایان است که منظور مقدمه، بدنه اصلی مقاله و نتیجه گیری است.

فراموش نکنید که هسته اصلی در هر مقاله ای “موضوع” است. پس انتخاب موضوع مهم ترین بخش در نوشتن یک مقاله است.

عنوان در یک مقاله نویسی اصولی

در یک مقاله نویسی اصولی و درست، عنوان مقاله بسیار مهم است چون اولین قسمت از مقاله است که دیده می شود. عنوان باید کوتاه، جذاب و در عین حال روشن و واضح باشد.

مقصود از روشن و واضح بودن این است که با خواندن عنوان به راحتی دریابیم مطلبی که قرار است بخوانیم درباره چه موضوعی است.

مقدمه (معرفی) قسمتی یکسان در مقاله

این قسمت از مقاله جایی است که ساختاری یکسان برای تمام مقالات دارد.

در قسمت مقدمه شما باید بتوانید به سوال خواننده که “چرا باید این مقاله را بخوانم؟” جواب دهید.

شما باید به طور واضح درباره موضوع مقاله و اینکه چرا این مقاله را نوشته اید، توضیح کوتاهی دهید.

در یک مقاله نویسی اصولی، مقدمه جایی است که شما خواننده را ترغیب می کنید که ادامه مقاله را بخواند. حتی در مقدمه می توانید چند خط جذاب از مقاله تان را بیاورید که خواننده را درگیر کند.

نوشتن بدنه اصلی در مقاله نویسی اصولی

بدنه اصلی همان اصل مقاله شماست. جایی که شما باید با یک نوشتار درست بتوانید مقاله ای ارائه دهید که جواب سوال های احتمالی خواننده را بدهد. زبان و لحن مقاله باید رسمی باشد. از ابتدا تا انتهای مقاله باید یک دست بوده و پاره پاره نباشد.

فراموش نکنید که مقاله باید عاری از خطاهای نوشتاری و دستور زبانی باشد.

نتیجه گیری چگونه باشد؟

در مقاله نویسی اصولی نتیجه گیری هم به اندازه دو قسمت دیگر مهم است. پس نباید این قسمت از یک مقاله حذف شود.

در قسمت نتیجه گیری نباید یک موضوع جدید مطرح شود بلکه باید از موضوعات ارائه شده در مقاله به یک جمع بندی کلی برسد. و نتیجه گیری جایی است که باید دستاوردتان را از نوشتن آن مقاله؛ بازگو کنید.

قسمت های جانبی

علاوه بر قسمت هایی که در بالا به آن پرداختیم، دو قسمت دیگر هم وجود دارد که خالی از اهمیت نیست.

معمولا مقالات بر اساس تحقیق از مقالات، کتب، مجلات و … به دست می آید. در نتیجه هر مقاله منابعی دارد. مهم است که در انتهای هر مقاله منابع ذکر شود تا اگر جایی از مقاله برای کسی مبهم بود یا اینکه دوست داشت اطلاعات بیشتری کسب کند؛ به آن منابع رجوع کند.

همچنین گاهی اصطلاحات، لغت، نام و یا مواردی هست که نیاز است در پاورقی و یا در صفحه ای جداگانه در انتهای مقاله توضیحی درباره آنها داده شود.

پس برای مقاله نویسی اصولی و درست، خوب است که این موارد هم رعایت شود.

فرآیند شروع مقاله نویسی اصولی

فرآیند مقاله نویسی

پیش از شروع نوشتن مقاله، داستان، شعر، تحقیقات و هر چیز دیگری؛ پیروی از یک فرآیند نوشتن کارآمد می تواند به شما کمک کند.

وقتی شما یک سیستم منظم را برای نوشتن در پیش بگیرید، راحت تر به شما امکان بازنگری و اصلاح را می دهد.

بیشتر بخوانید: اصول تایپ ده انگشتی

برای فرآیند شروع مقاله نویسی اصولی می توانید این پنج مرحله را پشت سر بگذارید:

  1. طوفان فکری: پیش از شروع نوشتن مقاله باید به موضوع آن فکر کنید. در این مرحله می توانید به موضوع ها و ایده های بیشتری فکر کنید تا بعدا به راحتی بتوانید آنهایی را که به درد نمی خورند، کنار بگذارید.
  2. آماده سازی: بعد از آنکه موضوع مورد نظرتان را انتخاب کردید نوبت به این می رسد که به سراغ جمع آوری اطلاعات بروید.
  3. پیش نویس: در اینجا باید پیش نویسی از مقاله تان را آماده کنید. این قسمت نوشتن نهایی مقاله تان نیست و شما قرار است بعدا آن را ویرایش کنید؛ پس سخت نگیرید و راحت پیش بروید.
  4. بازبینی: این مرحله شامل پیش نویس های بعدی شما می شود و باید به تمام نکات ظریف و ظریفی که در پیش نویس اول نادیده گرفته اید توجه کنید. به انتخاب کلمه و وضوح و همچنین تکنیک های اجتناب از پیچیده نوشتن توجه کنید.
  5. تصحیح: وقتی تمام بازبینی‌های سنگین تمام شد، نوبت به پرداخت نهایی می‌رسد. مقاله خود را مرور کنید و غلط املایی، اشکال قالب بندی یا اشتباهات گرامری را تصحیح کنید.

کلام آخر

در این مقاله سعی شد با کلامی ساده قواعد یک مقاله نویسی اصولی از فرآیند شروع تا بدنه اصلی و پایان آن شرح داده شود. برای آنکه مقاله ای خوب و تمیز داشته باشید مهم است که چندین بار آن را بخوانید، بازنویسی و اصلاح کنید. اینکه در چند مرحله مقاله تان را بازبینی کنید به شما کمک می کند که ایرادات و اشکالات کمتری داشته باشید.

جدیدترین ها

مطالب مرتبط